April 27, 2024

Poznati meteorolog objavio prognozu do marta 2024: ‘Evo kada nas čeka ledeni period od 20 dana’

Poznati meteorolog iz Srbije Ivan Ristić najavio je kakvo nas vrijeme očekuje sve do marta 2024. godine.

Što se tiče vremenske prognoze za doček Nove godine meteorolog Ristić kaže da nas tada čeka kiša.

“U nedjelju, 31. 12. u toku dana postepeno jače naoblačenje koje će u novogodišnjoj noći usloviti povremeno kišu, na višim planinama snijeg, jugoistočni vjetar u toku dana bit će u pojačanju naročito u košavskom području. Najviša dnevna temperatura u većini mjesta proljetna i kretat će se od 10 stepeni do 15 stepeni. U toku noći jugoistočni vjetar će oslabiti i skrenuti na zapadni, temperatura za doček bit će skoro svuda iznad nule i bit će uglavnom između tri i šest stepeni. Prvog dana Nove godine postepen prestanak kiše i manji pad temperature”, kaže Ristić.

Meteorolog podsjeća i da je kalendarska zima počela mnogo ranije, jer smo već u novembru imali minuse, snijeg i ledene kiše.

“Vremenske prilike i neprilike ne prestaju da iznenađuju, pa smo tako prethodnih dana imali temperature i do 18 stepeni u plusu. Ipak, ono što trenutno sve interesuje je šta možemo da očekujemo tokom praznika. Vrijeme tokom predstojeće zime bit će uslovljeno dešavanjima u vezi sa polarnim vrtlogom. U pitanju je perzistentna zona niskog pritiska velikih razmera, prečnika manjeg od 1.000 kilometara, koja rotira u smeru suprotnom od kazaljki na satu na Sjevernom polu, i u smjeru kazaljki na satu na Južnom polu (u oba slučaja se naziva ciklon), tj. oba se polarna vrtloga okreću na istok oko polova. Podnožja dva polarna vrtloga nalaze se u srednjoj i gornjoj troposferi i protežu se u stratosferu. Ispod toga leži velika masa hladnog, gustog arktičkog vazduha”, objašnava Ristić i dodaje da će u toku zime polarni vrtlog mijenjati svoj intenzitet i u trenucima kad bude slabiji dio artičkog vazduha će pobjeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahlađenje i snijeg.

Tri hladna perioda

Ristić kaže i da se očekuju tri hladnija perioda koji će doneti zahlađenje i snijeg Evropi.

“Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne artičke mase pogodovat će obilnijim snježnim padavinama. Prvi hladniji period počet će već oko Nove dodine najkasnije do Božića i potrajat će oko 20 dana, tako da će dobar dio januara biti pravi zimski sa dosta snijega. To će ujedno biti i najhladniji dio godine. U danima sa snježnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umjeren mraz od -10°C do -5°C na visoravnima jak mraz i do -20°C.

Maksimalna temperatura oko 0°C. Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara slijedi porast temperatura i topljenje snježnog pokrivača u nižim, ali i planinskim predjelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegdje slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti između 10°C i 15°C u toplijem periodu duvat će slab i umjeren južni vjetar”, navodi Ristić.

Prema njegovim riječima sljedeći, drugi hladniji period počet će oko 10. februara i on će trajati kraće od 7-10 dana, ali će donijeti također puno snijega i formiranje snježnog pokrivača.

“Treći i posljednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha bit će u prvoj dekadi marta. U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema nama i jaku košavu u košavskom regionu. Topliji periodi će biti sve topliji tako da u martu najviša dnevna temperatura može preći 20°C. Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od prosjeka imat ćemo solidan broj pravih zimskih dana sa snijegom i mrazom to jest niskim temperaturama. Bit će i dosta padavina u hladnijim periodima uglavnom u obliku snijega i oko 20 dana sa snježnim pokrivačem u nižim predjelima. Zime koje smo imali u prošlom stoljeću imale su prosječno 30 dana sa snježnim pokrivačem tako da je ovogodišni broj nešto manji”, naveo je Ivan Ristić, prenose srbijanski mediji.

Leave a Reply