April 27, 2024

DR. PERIŠIĆ OTKRIO! NE KUPUJTE PROBIOTIKE: Ovu namirnicu obavezno uzimajte 3 puta sedmično – PRIJEKI LIJEK ZA HLADNE DANE

Ne propustite da svake sedmice tokom sezone jedete omiljenu zimnicu – kiseli kupus nije samo bogati izvor vitamina C već i značajnog probiotika.

Jedna od rijetkih namirnica koja je bolja u zimnici nego kad je sveža je kiseli kupus. Obično ga smatramo značajnim za zdravu ishranu zbog C vitamina, ali on sadrži i vitamin B kao i moćne antioksidante. Kada se ukiseli, on postaje i bogati izvor probiotika.

O tome su u emisiji “Uranak” televizije K1 doktor Vojislav Perišić i nutricionistkinja Branka Mirković.

“Kiseli kupus ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta sedmično ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crijevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje”, rekao je doktor Voja.

“Preporučujemo da konzumirate i rasol, jedino što se mora paziti tokom zime da se vrenje na vrijeme presječe”, objasnila je nutricionistkinja.
 
Ovo izuzetno zdravo povrće možete ostaviti za zimu na dva načina – kao ribanac ili kiseli kupus u glavicama, a mi vam za to dajemo najbolje recepte.

Novi.ba/Lepaisrecna.rs

Leave a Reply