July 19, 2024

PSIHOLOZI OTKRILI TRIK, EVO KAKO DA VAS DJECA POSLUŠAJU: Svi Roditelji Pogrešno Rade, A U Ovome Je Tajna

Istraživački tim iz Velike Britanije otkrio je da 46% djece odbija jesti povrće. 

Štaviše, 75% ispitanih roditelja izrazilo je zabrinutost zbog prehrane svoje djece. Sasvim je razumljivo da svojoj djeci želimo dati sve vitamine koji su im potrebni da rastu snažno i zdravo. Jedina prepreka je ta što se neka djeca ne žele da jedu voće i povrće, ali postoji rješenje. Mnogo roditelja koji su isprobali različite načine da njihova djecu jedu zdravo, a neki od njih obećavaju.

Ovo su neki od najboljih savjeta i trikova da vaše dijete počne se zdravo hraniti, piše Bright Side.

Vodite dijete sa sobom u kupovinu

Uključite svoju djecu u odabir hrane za obroke, pokažite im odakle dolazi. Još bolja ideja bila bi da dijete odvedete na tržnicu, jer je manja vjerovatnoća da će imati nezdrave predmete koji bi im mogli privući pažnju. Ideja koja stoji iza toga je da će djeca, ako sama nešto odaberu, vjerovatnije pojesti.

Možda će dobiti nešto što obično izbjegavate i volite.

Unesite malo šećera u svoje kuhanje 

Ovo je vrlo pametan savjet kako koristiti šećer u svoju korist, ali umjereno. Na primjer, mrkvu možete peći na javorovoj glazuri ili čak samo posipom smeđeg šećera. Ili ako želite da vaše dijete pije svježe cijeđeni sok, poput suhe šljive ili jabuke, pokušajte umiješati malo korijenskog piva. Ideja je da vaša djeca prerastu potrebu za dodatnom slatkoćom, ali da će se naviknuti jesti svoje povrće i voće.

 Poigrajte se sa hranom 

1

Ovo je prilika da vaša kreativnost zablista. Pokušajte rasporediti tanjiriće svog djeteta u smiješna lica. Pored toga, možete pokušati smisliti zabavna imena za svoja jela, sjećate se „mrava na balvanu“? Možete kreirati vlastite verzije za jela koja najčešće kuhate.

Ne slažite njihov tanjir, neka ga sami sastave

Dopustite svom djetetu da se osamostali tako što će napraviti vlastiti tanjir. Moglo bi potrajati nekoliko pokušaja prije nego što dođu do povrća, ali na kraju će htjeti probati sve. Uz to, opet, ako su je sami ubrali, najvjerovatnije će ga pojesti. Na samom početku vodite računa da jela koja stavljate sadrže kombinaciju nekoliko makronaredbi i da na stolu uvijek postoje proteini, ugljeni hidrati i masti.

Uključite ih u proces kuhanja 

To može potrajati, ali korist može biti ogromna. Djeca vole biti kreativna, pa zašto ih onda ne uvesti u umjetnost kuhanja? Planirajte obrok s njima (to možete zajedno učiniti u trgovini) i prepustite djetetu pomoć u kuhinji. Ako su premladi za to, isprobajte jela koja mogu sami pripremiti, poput fajita ili tacosa.  Možete im i kroz priču reći zašto je to nešto zdravo i dobro.

2

Kuhajte zdrava porodična jela, tako da svi jedu isto 

Ne pripremajte različita jela za djecu i odrasle u svojoj porodici, vi niste restoran, a kao porodica trebali biste jesti isti obrok. Kursevi u porodičnom stilu su pravi put. Uz to, navest će djecu da sama slože svoje tanjure, kao što sugeriše jedan gornji savjet. Ovo je apsolutni win-win scenarij.

Leave a Reply