April 18, 2024

U SARAJEVU VELIKA NAJEZDA STJENICA: Mogu vam zagorčati život, EVO KAKO IH SE RIJEŠITI PO KREVETU, KUĆI I STANU

U opštinama Novi Grad i Novo Sarajevo locirana su najveća žarišta stjenica.

Ovi insekti, veličine košpice jabuke, mogu vam doslovno zagorčati život. Hrane se vašom krvlju, a posljedice ostavljaju i na vaše mentalno zdravlje, piše N1.

“Što se tiče samog liječenja ujeda stjenice, važno je javiti se ljekaru. Ne raditi ništa na svoju ruku, da biste isključili neko drugo kožno oboljenje, koje može emitirati ujed insekta. Onda ljekar porodične medicine ili dermatolog, shodno kliničkoj slici se odlučuje da li će se uključiti neka lokalna terapija. Ne bi trebalo da izazove nikakva teža oboljenja, međutim vrlo često kod osoba, u kućanstvima gdje su stjenice već duže vrijeme naseljene, izaziva jedan osjećaj anksioznosti, osoba se ne osjeća sigurno“, rekla je dermatologinja Tamara Jovović.

Stjenice su mali, ovalni insekti smeđe boje koji se hrane krvlju životinja ili ljudi. Odrasle stjenice imaju ravna tijela veličine sjemenke jabuke. Nakon obroka, njihova tijela nateknu i dobiju crvenkastu boju.

Većina ugriza stjenice je bezbolna u početku, no kasnije dobijete male plikove koji svrbe. One grizu na bilo kojem dijelu kože koji je izložen tijekom spavanja, a ugrizi nemaju crvenu točku u sredini, kao kod ugriza nekih drugih insekata, piše 24sata.hr.

Ako se ujutro probudite izgrizeni, s više ubodnih točaka koje svrbe, pogledajte čine li te točke ravnu crtu. Ako niste imali ugrize kad ste legli spavati, moguće je da u kući imate stjenice.

One se vrlo lako mogu uvući u dom preko prtljage, odjeće, rabljenih kreveta i kauča te na drugim predmetima. Najčešće se skrivaju u madracima, kutijama i okvirima kreveta gdje su im dostupni domaćini čiju krv piju noću. Osim u madracima, stjenice se često skrivaju i u podnici, te u pukotinama drvenog poda ili u namještaju. 

Vodite računa i da ih ne unesete u dom sa stvarima koje unosite – primjerice rubljem koje se sušilo na prozoru, jastučićima koje s terase unosite u kuću, ili stvarima koje su neko vrijeme bile vani. Prije unošenja u kuću prebrišite stvari koje možete vlažnim  maramicama za dezinfekciju, dok rublje, jastučiće i slične predmete možete neko vrijeme ostaviti na direktnom suncu. 

Ako imate dio terase koji pred večer zatvarate zavjesom, paravanom, ili roletama, tijekom dana ostavite taj prostor izložen suncu, pa bi i to moglo otjerati bube. 

Sve stvari koje unosite u kuću prvo istresite, po mogućnosti što dalje od otvorenih prozora.

Drugi znakovi da u kući imate stjenice su:

Mrlje krvi na posteljini – od ugriza ili od gnječenja stjenice
Male smeđe mrlje na posteljini ili namještaju (izmet stjenica) – s malo vode provjerite radi li se zaista o izmetu. Ako se u doticaju s vodom razmazuje, jest.
Ugrizi – često na područjima koja su izložena tijekom spavanja, poput lica, vrata i ruku
Jajašca ili suha koža stjenica na prostorima gdje se skrivaju
Miris koje ostavljaju stjenice sličan je mirisu stare pljesnive odjeće. Što je miris jači, broj stjenica je veći.

NEKOLIKO SAVJETA

Temeljito perite posteljinu barem jednom sedmično

udobnost-i-stil-lanenih-posteljina

Prljavi predmeti najbolji su prijatelji stjenica, stoga perite posteljinu barem jednom tjedno kako biste izbjegli nakupljanje bakterija koje bi ih mogle privući. Pranje na 60 stupnjeva najbolja je temperatura za ubijanje bakterija. Plišane igračke, cipele i druge predmete koji se ne mogu prati u perilici stavite u sušilicu na 30 minuta.

Četkom istrljajte površinu madraca kako biste uklonili stjenice i jajašca, a zatim krevet i okolno područje. Nakon usisavanja, odmah zamijenite vrećicu usisavača, spremite ju u plastičnu vrećicu i bacite.

Zatvorite madrac i opruge nekom tkaninom koja se može zatvoriti sa svih strana. Stjenice mogu živjeti bez hrane i do godinu dana, pa držite ga u toj ‘vreći’ najmanje toliko, kako biste bili sigurni da su stjenice uginule.

Ako su stjenice u madracu, možda je najbolje riješiti ga se i kupiti novi, ali prije kupovine riješite se stjenica u stanu, inače će se nastaniti u novom madracu.

Usisavajte žarišta stjenica na sedmičnoj bazi

Ako to radite barem jednom sedmično, to bi trebalo ukloniti sve potencijalne stjenice da se šire dalje po domu. Obavezno usisavajte sva žarišta stjenica, kao što su lajsne, ispod jastuka na kauču i ispod kreveta.

Neka imaju što manje mjesta za skrivanje

Čišćenjem kuće i uklanjanjem nepotrebnog nereda osiguravate da stjenice imaju manje mjesta za skrivanje. Što više predmeta posjedujete, to znači više mjesta za koje se stjenice mogu uhvatiti. 

Ne spremajte stvari u karton

Stjenice vole karton, pa ako od nekoga kupujete par predmeta i oni vam ih daju u kartonskoj kutiji, izvadite predmete iz nje prije nego što ih odnesete kući. 

Ako se selite, odmah raspakirajte stvari i bacite kutije. Uz to, ako na tavanu ili u garaži, špajzi, držite stvari u kartonskim kutijama radije se prebacite na plastične, piše Mirror.

U slučaju da imate stjenice, najbolje je potražiti stručnu pomoć (dezinsekcija) prije nego se one razmnože. 

Budite oprezni i s gostima

Budite na oprezu s ljudima koje primate u dom.  Uvijek pitajte goste imaju li stjenice i jesu li odsjedali u hotelima. Čini se nepristojnim, ali spasit će vas problema. Ljudi skrivaju činjenicu da imaju stjenice zbog društvene stigme, no one zbog toga postaju sve veći problem.

Brinite dok raspakiravate kofere

Ako je stjenica ženka, dugo vremena može polagati jajašca bez parenja sve dok ima redovite obroke krvi. Zato po povratku s putovanja nosite samo predmete koje može oprati i osušiti odmah. Operite ih na najvišoj mogućoj temperaturi kako biste bili sigurni da ste uništili stjenice i njihova jajašca. Dodatno, odjeću stavite u sušilicu.

Stjenice mogu ugroziti ljude, kućne ljubimce, golubove i druge životinje, pa ih je bolje ne tretirati insekticidima. Nećete ih suzbiti, a možete ugroziti ljubimca, ili riskirati alergiju na neki od sastojaka. 

Dakle, ako se odlučite tretirati ih treba primijeniti najmanje opasne insekticide.

Inače, stjenice će se početi povlačiti s prvim kišama, a zimi se njihova populacija doslovno prepolovi, jer se zavlače pod koru hrasta ili platane, gdje ih pauci – pojedu

Leave a Reply