April 19, 2024

UZROK NESANICE KRIJE SE U VAŠEM PLAKARU: Ako Se Prevrćete Po Cijelu Noć, Uzmite Čarape I Uradite Ovo – ZASPAT ĆETE ZA SEKUNDU

Da li ste znali da pidžama ili spavaćica mogu da izazovu nesanicu? Evo i kako!

Imate probleme sa spavanjem, često se budite ili vas muči nesanica? Od stručnjaka stalno slušamo o tome kako stvari koje unosimo u telo, kao što su hrana ili suplementi, utiču na san. Ali možda niste znali da i ono što stavljamo na tijelo može da pogorša kvalitet sna!

Pidžame i spavaćice su veliki faktor u tome kako ćemo spavati, i ako su od pogrešnog materijala, mogu da izazovu nesanicu ili buđenje tokom noći.

Doktorka Niši Bopal, stručnjak za spavanje, navodi da postoje materijali koji umanjuju šanse za dobar san, a sve zbog toga kako utiču na temperaturu tela.

“Najvećem broju ljudi odgovaraće prirodni materijali. Pamuk, lan i vuna ublažavaju znojenje i puštaju kožu da diše. To omogućava da se rashladimo kada nam je tokom noći vruće, i da se ne budimo zbog toplote”, rekla je ona.

Kada se pripremamo za san, tijelo će spustiti temperaturu za nekoliko stepeni, pa je važno da se ne “skuvamo” tokom noći jer će balans biti poremećen. Materijali koji previše griju, ili komadi garderobe za spavanje koji stežu, izazvaće znojenje i ugroziće kvalitet sna.

Dakle, nikako nemojte spavati u pidžami ili spavaćici od sintetičkih materijala. A ukoliko su vam stopala hladna preko noći, čarape koje nosite mogu da imaju kontraefekat nakon par sati sna.

“Mnogim ljudima tople čarape omogućavaju da brže utonu u san, posebno ako spavaju u prostoriji s nekim ko je češće vetri i rashlađuje. Probajte onda da čarape navučete samo do polovine stopala. Na taj način zagrijat ćete noge, a ukoliko vam tokom noći ipak bude vruće, u par blagih pokreta stopala ćete ih izuti i mirno nastaviti da spavate”, rekla je ona.

Leave a Reply