April 24, 2024

AKTIVIRAN “OTAC SVIH BOMBI”, PUTIN IZVADIO NAJBRUTALNIJE ORUŽJE? Svet U Strahu, Rusija Se Ne Oglašava

Smatra se da je termobarično oružje jedno od najbrutalnijih ratnih oružja koje postoji.

Rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je Rusija u Ukrajini koristila sistem naoružanja TOS-1A, koji koristi snagu termobaričnih raketa.

“Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je upotrebu sistema naoružanja TOS-1A u Ukrajini. TOS-1A koristi termobarične rakete, stvarajući zapaljive i eksplozijske efekte”, saopštilo je britansko ministarstvo na Tviteru.

Rusija se za sada nije zvanično oglašavala ovim povodom.

Kako rade?

Rakete su napunjene visoko eksplozivnom mešavinom goriva i hemikalija, koja prilikom eksplozije može izazvati nadzvučne talase koji mogu da unište sve na svom putu, uključujući zgrade i ljude. Poznate su i kao aerosolne bombe ili vakuum bombe.

Među ruskim oružjem koje je viđeno kako se kreće prema Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima bili su i TOS-1 termobarični raketni bacači.

Ruska termobarična FOAB bombaIZVOR: YOUTUBE/CNN

Koliko je oružje opasno?

Dok oružje neće biti korišćeno za prodor na tenk, može da bude veoma destruktivno oružje protiv stambenog bloka ili drugih zgrada.Termobarično oružje se naziva još “ocem svih bombi”, a njegova razorna moć je zastrašujuća – u stanju je da tela pretvori u paru!

Moć termobaričnog oružja koje vojni analitičari nazivaju “Otac” leži u činjenici da koriste atmosferu kao deo goriva za eksploziju, i još se nazivaju vakuumskim bombama. Ovakvo oružje koristi kiseonik iz vazduha područja koje se gađa da bi razvilo temperaturu za eksploziju, i spada u najmoćnija sredstva rata koja nisu na nuklearnoj bazi.

Termobarična oružja razvijali su i Amerika i Sovjetski savez još šezdesetih godina prošlog veka. Američka verzija košta 16 miliona dolara po komadu, ima četiri “peraja” na zadnjem delu kako bi se preciznije kretala, teška je skoro deset tona, radijus uništenja joj je između 150 i 300 metara a njena razorna moć jednaka je onoj koju bi izazvalo 11 tona TNT-a.

Rusi su detonirali jednu termobaričnu bombu tokom strateških vežbi u Opuku 2016. godine. Jačina eksplozije je četiri puta veća od američke, odnosno kao 44 tone TNT-a, Rusi kriju koliko košta ali je poznato da je temperatura eksplozije dvostruko viša od američke. Ukupan radijus eksplozije je 600 metara, a vojni analitičari kažu da bi izazvala masovno uništenje “do sada neviđenih razmera”..

Leave a Reply