Klikom na sliku zatvorite prozor.

D0KTOR PELEMIŠ DONOSI LOŠE VESTI: Evo šta će se desiti s ljudima koji su preležali k0rona v1rus – Balkanski Magazin
August 4, 2020

D0KTOR PELEMIŠ DONOSI LOŠE VESTI: Evo šta će se desiti s ljudima koji su preležali k0rona v1rus

0vo je posljedica druženja i nepoštovanja mjera prevencije, kaže Pelemiš
 
Srbija je još uvijek u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji, kaže infektolog i član Kriznog štaba prof. Mijomir Pelemiš i dodaje da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mjesta za zbrinjavanje svih pacijenata obolelih od korona virusa tokom vikenda.

– Vjerujem da neće biti razloga da se premještaju bolesnici iz Beograda u unutrašnjost i obrnuto. Sve bolnice imaju dovoljno mjesta za prijem novih bolesnika, jer se više pacijenata otpušta nego što se prima – rekao je Pelemiš.

On je novinarima, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da je broj inficiranih pacijenata u Srbiji na visokom, ali stabilnom nivou i da još nije vrijeme da se kaže da smo u povoljnoj situaciji.

– Mi smo u teškoj, ali stabilnoj situaciji. Insistiramo da se mjere prevencije i dalje strogo sprovode, a to su nošenje maski, fizička distanca, pranje ruku. To je jedino što može da zaustavi infekciju – naveo je on.

Podsjeća da za virus korona nema lijeka i da je vakcina još uvijek u fazi ispitivanja, te da nema mjesta za opuštanje i da neko pomisli da je virus pobijeđen.

– Niko nije pobijedio ovaj virus. Možda će ga pobijediti vakcina – naveo je on.

korona

Napominje da je u ovom periodu povećan broj bolesnika starije životne dobi i da se dešava ono na šta su ljekari upozoravali.

– Upozoravali smo da će doći do zaražavanja mladih koji će onda infekciju prenijeti starijima koji su se čuvali. Ovo je posljedica druženja i nepoštovanja mjera prevencije – rekao je on.

Navodi da će biti sve više težih bolesnika u bolnicama.

– Dok u bolnicama ima puno bolesnika u intenzivnim negama i na respiratoru Srbija neće biti u povoljnoj situaciji – naglasio je Pelemiš.

Upitan kako virus korona ne uništavaju visoke temperature i UV zračenja, on je rekao da je virus potpuno nov, da je kroz kliničku praksu obično bilo pravilo da visoke temperature ubijaju virus.

– Međutim, svi zaboravljaju na enteroviruse ili u narodu poznate kao stomačne viruse. Oni se javljaju u ljetnim mjesecima tako da nije ovo jedini virus koji opstaje na visokim temperaturama – zaključio je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *