Klikom na sliku zatvorite prozor.

PAC1JENT VEĆ TREĆI PUT ZARAŽEN K0RONOM! OGLASIO SE D0KTOR STEVANOVIĆ: Evo šta je u pitanju – Balkanski Magazin
August 4, 2020

PAC1JENT VEĆ TREĆI PUT ZARAŽEN K0RONOM! OGLASIO SE D0KTOR STEVANOVIĆ: Evo šta je u pitanju

Naime, kako prenosi “Sputnjik”, stanovnik Ternopoljske oblasti u Ukrajini treći put je obolIo od virusa korona, što je saopštio načelnik OdJeljenja za zdravstvo lokalne administracije.

– Postoji pacijent, već ́treći put je obolIo od virusa korona. Moramo da shvatimo da čak i oni koji su preležali virus nisu bezbJedni i ne znači da neće biti ponovnog obolijevanja – rekao je taj zvaničnik.

PodsJetimo, prvi slučaj reinfekcije virusom korona prijavljen je zimus kod žene iz Južne Koreje, a potom je ova zemlja prijavila i druge, ukupno 227 slučajeva reinfekcije. Nedavno je i Rumunija objavila da ima 393 “povratnika”.

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, rekao je nedavno da i u Srbiji imamo pojedinačne slučajeve sa ponovnim zaražavanjem.

– Poslije određenog perioda gubi se imunitet i tako dolazi do ponovnog oboljevanja – rekao je dr Stevanović.

I imunolog Srđa Janković govorio je nedavno o ovoj temi.

– Znamo za to još iz prvog mJeseca epidemije u Kini, bio je takav slučaj. Jeste moguće, ali pitanje je koliko je učestalo. Kod osobe koja preleži korona virus, to ostavlja određeni stepen zaštite, ali ne znamo u kojoj mJeri i koliko dugo će da traje. Teorijski postoji mogućnost, ali čini mi se da je prIJe riječ o izuzecima, nego o pravilu – rekao je dr Janković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *