PR0GLAŠAVA SE EP1DEMIJA! ZAVRŠENA SEDNICA KRIZN0G ŠTABA: Inf0rmacije upravo stigle

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog Ministarstva zdravstva, kazao je u današnjem obraćanju javnosti da će Štab dati saglasnost za proglašenje epidemije u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

On je rekao da će mjere proglašene prije 14 dana biti proglašene i za naredne dvije sedmice.

”14.6. ističu mjere koje su produžene prije 14 dana, današnjim zaključcima smo pozvali na veći angažman inspekcija svih nivoa. Tražili  smo i podršku MUP-a u provođenju nadzora. Evidentno je došlo do opuštanja poštivanja mjera, nije ih teško poštivati. Svi smo svjedoci da veliki broj objekata ne poštuje te mjere i u tom kontekstu je važno naglasiti ulogu poslodavaca i vlasnika tih objekata. Situacija je pod kontrolom još uvijek, ali je evidentno da je došlo da naglog i velikog povećanja broja slučajeva. Također, danas ćemo dati i saglasnost na zahtjev kantona za proglašenje epidemije u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, a pokrenućemo inicijativu za proglašenje epidemije u Federaciji Bosne i Hercegovine”, rekao je Čerkez.

Da li će biti uvođenja policijskog sata i ostalih mjera zabrane?

”U ovom trenutku, mi nismo isključili mogućnost donošenja nijedne mjere. Ono što je važno reći je da smo pozvali krizne stožere kantona, da se pojača epidemijski nadzor i aktivnost nad nadzorom epidemije na nivou kantona”, naglasio  je on i dodao:

”Mislim da je jako bitno da kantoni redovno vrše procjenu stanja i sukladno tome donose određene restriktivne mjere. To su sve mjere koje se mogu donijeti s ciljem zaštite stanovništva”, potcrtao je on.

Podsjećamo, veliki porast broja osoba zaraženih korona virusom zabilježen je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *