Evo kada će otv0riti granice za građane Srbije: Nemačka d0nela konačnu odluku

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer najavio je danas da će ograničenja za ulazak građana iz takozvanih trećih zemalja u Nemačku važiti do kraja juna.

Nemačka će od 15. juna otvoriti granice prema susedima Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Danskoj. Od utorka građani EU i Švajcarske moći će bez kontrole i karantina da uđu u Nemačku.

Zehofer je objasnio da je odluka o otvaranju granica doneta zbog pozitivnog razvoja trendova u borbi protiv ko**na vir*sa.

– Time je ponovo uspostavljena sloboda putovanja unutar Evrope – naglasio je Zehofer na konferenciji za štampu.

Predviđeno je ukidanje kontrola na granici sa Austrijom, Švajcarskom, Francuskom, Danskom i Italijom od 15. juna, dok za putnike iz Španije od 21. juna važi sloboda putovanja.

Kontrole na granici sa Holandijom i Belgijom su već ranije „pale“, a i sa Luksemburgom više ne postoje od 15. maja. Ograničenja za ulazak građana iz takozvanih trećih zemalja važiće do kraja juna, naveo je Zehofer.

On je dodao da se još ne zna tačno kada će biti doneta odluka i o popuštanju mera prema tim građanima.

– Za sada će se postojeća pravila za putnike koji nisu članovi EU produžiti do kraja juna – rekao je Zehofer i dodao da će upozorenje za putovanja nemačkih državljana u zemlje koje nisu deo EU ili Šengen zone važiti do 31. avgusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *